Om jou als onderzoeker, maar ook al je publicaties en datasets in de digitale wereld traceerbaar te maken, worden unieke registratienummers gebruikt. Je bent als onderzoeker wereldwijd herkenbaar aan je Online Researcher ID (in de vorm van een ORCID-nummer). Een publicatie die in geprinte vorm gaat verschijnen kent een ISBN (International Standard Book Number). Digitale publicaties kennen een DOI (Digital Object Identifier). Met deze registratienummers zijn de auteur en zijn of haar onderzoeksoutput te koppelen.


Wat kunnen wij voor je doen?

ISBN

In het geval van een ISBN vraagt SRS deze bij de Koninklijke Bibliotheek aan. Je ontvangt het ISBN van SRS en neemt het nummer op in je publicatie. SRS ontvangt één hardcopy-exemplaar van je publicatie en stuurt dit exemplaar op naar de Koninklijke Bibliotheek.

DOI

Wat een ISBN (International Standard Book Number) is voor een gedrukte publicatie, is een DOI (Digital Object Identifier) voor een online publicatie: een uniek identificatie nummer. Maar DOI doet meer!
Een DOI is een persistent identifier, een unieke permanente link naar een digitaal object. Hiermee blijft een online publicatie altijd vindbaar, ook wanneer de url wijzigt. Daarnaast is het mogelijk om DOI’s en ORCID te linken waardoor een publicatieoverzicht wordt gegenereerd in je ORCID-record.
Wanneer een publicatie elders is gepubliceerd (bijvoorbeeld in een tijdschrift) kent de betreffende uitgever een DOI toe. SRS registreert deze DOI in de Saxion Repository. Wanneer een publicatie via Saxion wordt gepubliceerd, vraagt SRS een DOI aan.

Je vermeldt de DOI op de publicatie en zorgt ervoor dat jouw publicatie naar de Saxion Repository wordt gestuurd.

Wordt jouw publicatie elders uitgegeven, dan zorgt de betreffende uitgever voor een DOI. Je vermeldt de DOI op publicatie en zorgt ervoor dat jouw publicatie geupload wordt naar de Saxion Repository.

ORCID

ORCID (Online Researcher ID) is een uniek ‘rugnummer’ voor onderzoekers. Om te waarborgen dat je publicaties daadwerkelijk aan jou gelinkt worden, is het van belang dat je met jouw ORCID in de onderzoekersdatabase van de Saxion Repository geregistreerd staat.

Heb je al een ORCID, mail deze dan naar researchservices@saxion.nl. Indien je nog een ORCID moet aanvragen, moet je je online registreren via orcid.org.
In verband met de privacy richtlijnen moet een ORCID persoonlijk worden aangevraagd.

Wil je een ISBN of DOI aanvragen gebruik dan de onderstaande formulieren:

Marianne Janssen: e.m.a.janssen@saxion.nl

Sarah Coombs: s.k.coombs@saxion.nl

researchservices@saxion.nl

Verstrekken ISBN, DOI, ORCID