Datamanagement is het gestructureerd beheren van de onderzoeksdata die verzameld worden. Welk type onderzoeksdata brengt het onderzoeksproject voort? Wie kan er allemaal bij? Hoe sla je data veilig en duurzaam op deze data ook op een later moment nog bruikbaar zijn voor anderen? Door in een vroeg stadium over dit soort vragen na te denken en je antwoorden te documenteren, voorkom je als onderzoeker problemen in een latere fase. Onderzoeksdata zijn belangrijk, niet alleen tijdens het onderzoek. Om hergebruik en verificatie van onderzoeksresultaten mogelijk te maken dienen data goed beheerd te worden. Datamanagement is daarmee ook een belangrijke pijler waarop Open Science steunt.

 

Datamanagementplan

Een Datamanagementplan (DMP) is een hulpmiddel om gestructureerd na te denken over je datamanagement.

  • Steeds vaker stellen financiers een DMP als verplichting maar ook zonder dat, is het vooral een middel om onderzoekers te helpen de risico’s te inventariseren bij het beheer van onderzoeksdata. Gedurende het hele onderzoeksproces en daarna.
  • Ook biedt een DMP overzicht en maakt het over tijd (ook aan derden) duidelijk hoe de data precies is verzameld. Dit is een voorwaarde voor eventueel hergebruik.
  • Het DMP draagt bij aan een efficiënt en effectief beheer, met oog voor risico’s van verlies van data of andere bedreigingen waardoor de data onleesbaar en onbruikbaar worden, bijvoorbeeld door veroudering van software.

De modellen en checklists (DMP’s) van de belangrijkste Nederlandse subsidieverstrekkers:

Saxion vindt het belangrijk dat er bij ieder onderzoek een DMP wordt ingevuld (en bewaard bij de onderzoeksdata). Als onderzoeker kun je het beste gebruik maken van het DMP dat in je vakgebied gangbaar is of dat door je subsidieverstrekker wordt aanbevolen.

Saxion gebruikt de volgende richtlijnen:

 

Archivering

Onderzoeksdata moeten niet alleen worden beheerd, maar ook gearchiveerd. Voor beide toepassingen is de Saxion Repository in de maak.